24 Mayıs 2013 Cuma



Tarihi Kemeraltı Çarşısı ' Kemeraltı ' adını resimde görüldüğü gibi çarşının üst kısmındaki kemerlerden almıştır. 

 Eğer bir gün yolunuz İzmir'e düşerse Konak İskelesin'den    indiğiniz gibi saat kulesiyle karşılaşacaksınız.Saat kulesini arkanıza alıp dümdüz ilerlediğiniz taktirde İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısına ulaşmış olacaksınız.

21 Mayıs 2013 Salı

Kemeraltı Hanları


Fazıloğlu Hanı
Demir Hanı
Selvili Han
Abacıoğlu Hanı
Kızlarağası Hanı
Mirkelamoğlu Hanı
Yeni Han  
Karaosmanoğlu  Hanı    
Kadıoğlu Hanı
• Manisalıoğlu Hanı
   

Kemeraltı Faaliyetlerinin Günümüzdeki Yeri

Eskiden olduğu gibi günümüzde de Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alışverişin yapılabilmektedir.
Bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulabilirsiniz


KEMERALTI

Kemeraltı Çarşısının Konumu

İzmir il merkezi Konak ilçesinde mezarlık başı semtinden başlayarak Konak meydanına kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşı Fevzipaşa caddesi ve Eşrefpaşa caddesinin kara sınırlarını oluşturmuştur.
Kemeraltı Çarşısının Tarihsel Süreç İçindeki Yeri
      1638 tarihli gravürlerde İzmir’in o dönemdeki yerleşim alanının ortasında, Hisar Cami’ne de adını veren Hisar’ın sağ tarafında bir iç liman bulunuyor. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sindeki anlatılan bu liman, Roma İmparatorluğu’nun hakimiyet dönemlerinde kemeraltı,liman girişini savunmak üzere inşa edilmiş bir kalenin varlığı ile ortaya çıkmaktadır. 

13.yüzyıldan itibaren coğrafi açıdan doğal ve korunaklı bir limanın yanındaki kemeraltı bölgesi ilk ticari faaliyetlerine başlamıştır (Atay,1998,43).
    13-16 yüzyılları arasında Kemeraltında,ticaret ve liman faaliyetleri sınırlıydı (Atay;2003,22).
    17.yüzyılda Kemeraltı önemli bir ticaret merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Kemeraltı ekonomisi hızla gelişen İzmir ‘in toptan ve perakende ticaret merkeziydi.Asya ve Anadolu içlerinden kervanlarla gelen mallar,Melez çayının üzerinde bulunan Kervan Köprüsü’nde boşaltılıyor,değiş tokuş yapılıyor yeni mallarla geri gidiyordu.İhraç edilecek mallar ise Kemeraltı’ndaki hanlarda tasnif edildikten sonra iç limandaki gemilere yükleniyormuş.
    Kemeraltı Caddesi’nin bittiği noktada ,kıyı ile bütünleşen alan ve çevresinde,Osmanlı Devleti’nin varlığı ve gücünü hissettiren Sarı Kışla,Hükümet Konağı,Saat Kulesi ve eski adliye binası yer alıyordu.Bu tesislerin burada konumlanmasını İzmir’in dünya ekonomisiyle bütünleşen bir liman kenti olması ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını İzmir’de yaşayanlar ile dışarıdan gelen yabancılara hissettirecek olmasını,Osmanlı yönetimi özellikle istemiştir.